PhD az életről

PhD az életről

Távol-keleti (rém)álom...

6/2b. Hajóút - Thaiföld

2020. április 27. - PHD

Folyt.

Malajzia után továbbhajóztunk Thaiföldre. Thaiföld a világ egyik legnépszerűbb turistacélpontja, s mint ilyen, rengeteg mindent olvasni/hallani róla, amiben sajnos sok a negatív is, de minket teljesen elvarázsolt és gondolkodás nélkül visszatérnénk bármikor, sőt tervezzük is. Thaiföld a mosoly országa, de sajnos erről is megoszlanak a vélemények - a „vita” eldöntésére szerintem remekül szolgál az egyik kedvenc, egyébként Babits-idézetem: „Mindenik embernek a lelkében dal van és a saját lelkét hallja minden dalban. És akinek szép a lelkében az ének, az hallja a mások énekét is szépnek.”  

hajoarny.jpgHello, Thaiföld!

Thaiföld, régebbi nevén Sziám az Indokínai-félszigeten fekszik Délkelet-Ázsiában. Méretét tekintve körülbelül öt és félszer akkora, mint Magyarország, hivatalos nyelve a thai, hivatalos fizetőeszköze pedig a thai baht (ott jártunkkor 1 THB = 10.- HUF). Miután közel van az egyenlítőhöz, gyakorlatilag értelmetlen lenne és nincs is a thaioknál óraállítgatás, így télen +6, nyáron +7 óra az időeltolódás hazánkhoz képest. Az áram 220 V és a magyar villásdugó külön átalakító nélkül használható. A víz fogyasztása nem javasolt, de tapasztalatból mondom, hogy a csapvízzel azért nyugodtan lehet fürdeni, hajat és még fogat mosni is. Az országban baloldali és meglehetősen szabados, magyar szemmel gyakran kaotikus közlekedés van, így a vezetést érdemes inkább a helyi sofőrökre, taxisokra és tuktukosokra bízni – előbbinél a taxióra bekapcsolását kell kérni, utóbbinál meg mondjuk ki, pofátlanul kell alkudni. A baloldali közlekedés egyébként nem utal semmilyen angol múltra vagy hatásra, hiszen Thaiföld a régió egyetlen olyan országa, mely sosem volt gyarmat (ha már itt tartunk, az eredeti közlekedés a római, majd a lovagkor óta a baloldali volt, s Magyarországon is csak 1941-ben váltottunk jobboldalira - német hatásra). S ha már az angolokat emlegettem, nem mehetek el szó nélkül a thaiok „ékes” angolja, a külön nevet viselő tenglish (ejtsd: tinglis) mellett sem, ami a nem túl jól beszélt angol nyelv thai akcentussal, hangsúlyozással, dallammal - legyen elég annyi, hogy még nekem, az angol nyelvet azért elég jól ismerő angol tanárnak is gyakran volt komoly kihívás megérteni és ott, így, velük kommunikálni. Annak viszont nagyon örültek, ha thaiul szólaltunk meg, szóval íme egy kis gyorstalpaló (és egy újabb érdekesség: másként beszél a thai nő és másként a férfi – tehát nem az számít, akinek mondjuk, hanem aki beszél):

  • Szávájdikráp = így köszön egy férfi
  • Szávájdiká = így kell köszönni, ha nő vagy
  • Kápkunkráp = köszönöm, ha a férfi mondja
  • Kápkunká = női szájból a köszönöm szépen

Thaiföld történelme, kultúrája és hagyományai rendkívül különlegesek, az ismerkedéshez szívből ajánlom az Anna és a király című filmet megnézni (amit egyébként Thaiföldön betiltottak). Az ország államformája alkotmányos monarchia és a királyt, illetve a királyi családot hihetetlen tisztelet övezi. A jelenleg uralkodó király, X. Ráma képe/szobra gyakorlatilag mindenhol kint van és ugyanúgy etetik-itatják nap, mint nap, mint a Buddha-ábrázolásokat. Aki a királyról rosszat mond, 5 év börtönnel büntethető, és hát akad erre jócskán példa a turisták körében is, pl. volt olyan európai, aki egy vidám éjszakán megrajzolt kis Hitler-bajusz poénján utána 5 évig nevetgélhetett valamelyik hírhedt thai börtönben (a Bangkok Hilton című filmsorozat szerintem sokaknak él elevenen az emlékeiben)… Nemcsak a királyi család, hanem a vallás is szent, de erről majd később, egy-egy vallási helyen járva mesélek bővebben. Ami Thaiföldön járva kötelező, az a masszázs (ha lehet, minden nap!), az alkudozás és a rengeteg friss gyümölcs, amelyekből több az ismeretlen, mint az ismerős. És amiről tudod, hogy Thaiföldön jársz az a bődületesen sok, kócos villanyvezeték mindenfelé...       

p08.jpgThai táj :)

p12.jpgEz is! :)

A hajónk egészen pontosan Phuketen kötött ki, ami Thaiföld legnagyobb szigete és az ország délnyugati részén található. Phuketen az időt sokféleképpen el lehet tölteni, számtalan (magyar) turista jár oda akár hetekre, sőt évről-évre visszatérve is. Maga a csupa nagybetűs turistaparadicsom, ahol minden a turistákért van, a turistákról szól és ahol az év 365/366 napjában dübörög a turistaszezon. A semmitevős nyaralgatásra vágyóknak éppúgy tökéletes úti cél, mint az aktív pihenés kedvelőinek, hiszen számtalan tenni- és látnivaló van a szigeten és annak környékén. Vannak csendesebb partszakaszok és agyonzsúfoltak is, megtalálhatók a luxusszállodák éppúgy, mint a hátizsákos turisták filléres szobái, lehet templomba menni, imádkozni és áldást kérni, a Tescoban ételt venni vagy utcai kifőzdékben enni, pihenni vagy hajnalig bulizni, és persze hagyományosan masszíroztatni vagy „happy ending” masszázst igénybe venni.

img_2124.JPGSzép jó reggelt, Phuket!

Phuketen megtalálható minden, ami Thaiföld, bár az igazi csodáért mi nem voltunk rest a nagyhajóról leszállva egy kishajóra szállni, bár úgy is fogalmazhatnék, hogy a lassú hajót egy gyorsra, egy ún. speedboatra cserélni, és a környező mesés szigeteket körbejárni. Phi Phi szigetek, Maya Bay, A part Leonardo DiCaprioval – van, akinek ismeretlenül csengenek ezek? Mindjárt mutatom képekben, de előtte egy valamit muszáj az utókornak lerögzítenem: Phoomot, az „idegenvezetőnket”. Phoom egy meleg diliházszökevény, a cápákra jellemző dupla fogsorral (amiről nem tehet, de gondoltam a beazonosíthatóság kedvéért leírom), akinél bármelyik magyar nagycsoportos óvodás, de szerintem még a 91 éves nagymamám is jobban beszél angolul (minek is az egy idegenvezetőnek!). Az össz információ, amit megtudtunk a thai hajlongáson túl az az „in dö tájlánd, in dö puket, bjútiful bísz, patong bísz” volt. Aki egy picit is negatívabb, az valószínűleg asztalt borítva követelte vissza a nem kevés pénzét, amibe ez a móka fájt, mi viszont annyit nevettünk, hogy gyakorlatilag minden pénzt megért. Szerencsére volt annyi lélekjelenlétünk, hogy Phoom attrakcióit felvételek őrzik – ezeket nem tudom úgy elindítani, hogy ne kezdjen el az egész család nagyon, de nagyon röhögni!

p02.jpgSpeedboat, amiben a speed = sebesség és valóban!

p01.jpgPhoom, az "idegenvezetők" "gyöngye" 

img_2214.JPGMaya Bay - itt forgatták A part című Leonardo DiCaprio filmet és ezt lakták le annyira a turisták, hogy hivatalosan tilos itt kikötni :(

img_2356.JPGPhi Phi szigetek <3

img_2262.JPGTovábbra is Phi Phi 

cmyd0435.JPGSanyarú gyerekkor...

p03.jpgJókedvében teremtette Isten

p11.jpgPhi Phi Natural Resort

xtcx0982.JPGMust have hintás kép :)

img_2423.JPGSzieszta

p15.jpgValahol az Andamán-tengerben

p16.jpgA tenger fenekén

p17.jpgMilánka

givm7191.JPGBamboo Island

img_e2567.JPGBeach Boys

etal7483.JPGCsendélet

img_e2931.JPGThe End

Thaiföld volt a hajónk utolsó állomása és 2 éjszakával később visszaérkeztünk Szingapúrba. Ígértem, hogy a hajóra még ki fogok térni, de nem is tudom, hogy abból a sok csodából, amit egy óceánjárón átél az ember, mit emeljek és mit ne emeljek ki. Egy fantasztikus úszóváros, célszerűbbnek látom talán (élet)képekben megmutatni, hogy mi minden történik csak a hajón az emberrel és miért akkora szerelem hajózni – talán így jobban átmegy az egészből valami, bár tiszta szívemből kívánom, hogy legyen alkalma mindenkinek személyesen is megtapasztalni!

h17.jpgRengeteget lehet enni 0-24 órában és elég jó kilátással (mármint az ablakon és nem az alakunkra vonatkozólag...)

h31.jpgEbéd - apró részlet

h18.jpgMég részletesebb részlet

h01.jpgA vacsorák extra elegánsak

h12.jpgTerülj, terülj, asztalkám!

h22.jpgÉs a saját pincéreink, merthogy minden este ugyanazok szolgálnak ki 

h15.jpgVan mit lemozogni és van is hol: fedélzeti futópálya, edzőterem, úszómedencék, falmászó, kosárlabdapálya, szörfgép, szélcsatorna - szinte felsorolni is képtelenség...

h30.jpgMost akkor futni vagy nem futni? A családom többi tagja e tábla előírásaihoz tartotta magát :)))

h13.jpgFedélzet

h14.jpgA méretek szemléltetése (és nem a gyerek a kicsi!)

h08.jpgIlyenkor érzem, hogy megéri az a rengeteg munka és lemondás év közben...

h03.jpgÉrtük mindent! 

h19.jpgMiután napközben általában odavan az ember kirándulni, sok az esti hajós emlék

h25.jpgEz a kép annyira Edit és annyira felszabadultan amerikai - imádtuk az utazás minden percét kiélvezni!

h06.jpgElmondhatatlanul fantasztikus, Broadway színvonalú színházi előadások vannak minden este 

h20.jpgHa egyetlen kedvencet kellene megneveznem a hajón, esküszöm a színház lenne!   

h02.jpgA bárban robotok szolgálnak ki

h24.jpgA kaszinó mellett naná, hogy van gyerekjátékterem is :)

h28_1.jpgS akinek kedve szottyan, lehet dodzsemezni is (még mindig egy hajón vagyunk!)

h26.jpgNem elhanyagolható, hogy könyvtára is van a hajónak, sőt szépészeti részlege és minikórháza is, no meg persze kismillió designer üzlet :)

h11.jpgA zseniális művészi alkotásokról pedig külön blogbejegyzést, sőt könyvet lehetne írni - ez például egy olyan bizarr kép, amelyen a szemek pislognak...

h04.jpgAdventben járva naná, hogy a karácsonyt is megünnepeltük és volt még hóesés is

h27.jpgMeg virtuális tűzijátékos búcsúparti

h10.jpgUtolsó reggeli

h21_1.jpgÉs még ők köszönték meg nekünk! <3

Folyt. köv.

PhD

A bejegyzés trackback címe:

https://phdazeletrol.blog.hu/api/trackback/id/tr4715643352

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása